lunes, 17 de diciembre de 2018

Inici al RETRAT a través del dibuix. Tots sabem dibuixar!


El retrat

Retratar-se i retratar implica un grau elevat d'iniciativa i autoestima pròpia, a més a més, de la confiança que et pot proporcionar, amb el coneixement previ de les proporcions adequades per plasmar la tècnica del dibuix damunt de paper.

Podem dir que els nostres alumnes han aconseguit, la gran majoria, assolir el repte que ells mateixos s'acabaren imposant. La curiositat d'aprendre i entendre que dibuixar és una espècie de mescla entre la perseverança i l'observació va fer que creessin treballs bastant interessants per a alumnes que mai havien dibuixat abans d'aquest dia. 

La recerca de conéixement per ells mateixos els va donar peu a demanar i a consultar, a l'aula, alguns dels llibres que vaig utilitzar per aquesta activitat. Destacà entre ells el llibre de Betty Edwards de Nuevo aprender a dibujar con el lado derecho del cerebro de la editorial Urano, on es centra en que tothom pot aprendre a dibuixar simplement aprenent a mirar i a observar.

Cita:

"No es únicamente un libro sobre dibujo. Es un libro sobre cómo vivir. Esta valiosa aportación a la enseñanza del dibujo no puede considerarse un simple manual... nos ayuda a ser libres." --Los Angeles Times

1. Procediment de treball "el retrat clàssic":

 Dibuixant el seu company seguint les proporcions donades.





2. Treball "retratam amb línia única i fent gargots":

En aquest treball, ja tenien coneixement previs de la proporció, així que era un treball on no podien aixecar el bolígraf del paper i amb l'inconvenient afegit que tampoc podien borrar. D'aquesta manera es pretenia reforçar l'autoestima en un mateix i la pròpia confiança.
També es va reservar part del paper per poder unifcar-ho en una composició geomètrica aleatoria, per tenir un fil conductor més a l'hora d'exposar-ho.




Els objectius dins aquesta unitat són i es donen per assolits: 
  1. Formar-se una imatge ajustada de si mateix o si mateixa, de le pròpies característiques i possibilitats, i desevolupar activitats de manera autònoma i equilibrada, valorant l'esforç.
  2. Observa, percebre i interpretar la imatge.
  3. Ser sensible envers a la qualitat i a l'estètica.
  4. Dominar les proporcions i els detalls.


Gràcies per la seva atenció!

domingo, 16 de diciembre de 2018

RECICLAM I CREAM. I també decoram!

MÒBILS NADALENCS!! ARBRES DE NADAL ALTERNATIUS!!




Reciclar per crear èticament! Cream valors!

Quina millor manera de fer un projecte on dos branques diferents és poden complementar!
Així ho hem fet a l'Espai d'art i el Taller de jardineria!

La proposta de "reciclar i crear" és fer mòbils en forma d'arbre de nadal. 

Els alumnes de jardineria ens han proporcionat les branques per fer-ho, han podat els arbres del centre i amb aquestes branques els alumnes d'artístic han construït els arbres nadalencs.




A més a més, han treballat le textures visual artificials tàctils en relleu, fent les bolles decoratives.

Així que els objectius a complir han estat assolits en diversos camps com:

1. Desenvolupar la creativitat i expressar-la.
2. Relacionar-se amb altres persones i participar en activitats en grup.
3.Repectar, apreciar i aprendre a interpretar altres maneres d'expressió a més de la pròpia i del seu entorn predominant.

PROCEDIMENT DE TREBALL

El procés s'inicià des de la poda de les branques, a la construcció del mòbils.

Podeu veure tot el procés dels nostres alumnes a aquest vídeo:



Per crear les bolles nadelenques hem utilitzat pasta blanca i hem creat relleu en material reciclat de casa (taps, tapets, cordes,...), tot és bo per fer diferents textures en relleu!







Hem treballat aquestes compatències clau:

- Aprendre a aprendre.
- Competències socials i cíviques.
- Sentit d'iniciativa i esperit emprenedor.
- Consciència i expressions culturals.



Gràcies per la vostra atenció!

lunes, 10 de diciembre de 2018

La PAPIROFLEXIA també és geometria.

POLÍGONS ESTRELLATS.
DECORACIÓ DE NADAL.

Al Espai d'Art aquest trimestre també hem treballat la geometria a través de la papiroflexia i ens ha servit per decorar les nostres finestres amb imatges d'estrelles nadalenques.

1. Geomètria plana.

*La geometria és la branca del coneixement que s'ocupa dels objectes o figures i de les seves relacions en l'espai, és a dir: distànciaposiciósuperfícievolumformadesplaçamentprojecciórepresentació, etc. Fou un dels dos camps de les matemàtiques clàssiques; l'altre camp n'és l'aritmètica o estudi dels nombres.

La geometria i les figures geomètriques poden semblar a simple vista difícils pels/ per les nostres alumnes, la idea que veureu  aquí es fer que sigui més senzill del que pensam a través de la papiroflèxia.

- Però que és la papiroflexia o l'origami?
*L'origami o papiroflèxia és l'art japonès del plegament del paper. És originari del Japó (en japonès significa, literalment, "plegar" (oru) "paper" (kami). Pot definir-se com una art educativa en què es desenvolupa la creativitat, prenent-la com a passatemps o aplicant-la fins i tot en les matemàtiques.
Partint d'una base inicial (quadrats generalment, rectangles, triangles o altres formes, a voltes) s'obtenen figures que poden anar des de senzills models fins a ninots de gran complexitat.
*Definició de vikipèdia.

2. Polígons estellats

Exemples de polígons estrellats a partir de la geometria clàssica plana:



PROPOSTA DE TREBALL


La proposta de geometria va ser fer polígons estrellats en mòduls repetitius.




 És un tasca on treballaren la motricitat fina i l'abstracció del mòdul fins a completar l'exercici.




 L'exercici complet de la combinació de diferents mòduls ens va donar com a resultat la combinació de diferents polígons estrellats regulars de 8 i 16 puntes. 
El nivel de dificultat va dependre de l'alumne/a i del grup (si decidiren fer-ho en grup).








En aquesta tasca treballàrem les competències clau:

- Competència matemàtica i competències bàsiques en ciència i tecnologia.

Aprendre a aprendre.

Competències socials i cíviques

Consciència i expressions culturals


viernes, 23 de noviembre de 2018

PROJECTE "CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE"

Producte final de l'Espai d'art, de l'IES Can Balo.



Per combatre la injustícia de la violència de gènere hem treballat, debatit, experimentat i creat diversos treballs envoltats de sentiments dins l'aula; dies abans de commemorar (tristament) aquesta data. 

Aquí baix podeu veure  la progràmació didàctica que s'ha utilitzat per l'Espai d'art:




Aquí podeu veure unes quantes imatges de com els nostres alumnes treballaren en altres assignatures i a l'Espai d'Art i que investigaren previament:








METODOLOGIA

La metodología que s’ha utilitzat és ABP (Problem Based Learning), l’aprenentatge basat en projectes.
S’ha presentat el problema de la violència de gènere, s’ha debatit a l’aula i s’ha investigat.
Després, s’ha treballat en la concreció del problema i l’anàlisi de coneixements, amb recursos reals i localització a nivell nacional de dades sobre la temàtica de la violència de genere, els seus efectes i les seves conseqüències en tots els nivells.
S’ha desenvolupat el procés per trobar respostes o explicacions i la seva reconducció davant d’imprevistos.
El producte final de l'Epai d'art s’ha presentat amb un llenguatge plàstic i amb la creació de missatges escrits a través del format del cal·ligrama. Representant la reflexió crítica i el respete.


Aquí us deixam la definició de cal·ligrama i  un parell d'exemples que hem utilitzat a l'aula:

Un cal·ligrama és un tipus de poema visual. És un text, de vegades tan sols una frase o paraula, generalment poètic, en què s'utilitza la disposició de les paraules, la tipografia o la cal·ligrama per tal de representar el contingut del poema. Les paraules que componen el poema dibuixen o formen un personatge, un animal, un paisatge o qualsevol objecte imaginable. El terme prové del francès calligramme.




Gràcies per l'atenció!!




viernes, 5 de octubre de 2018

EL GRAFFITI, tipografies que em representen.

Començar el curs d'Espai d'Art i que millor que aprenent a fer graffitis!!

Els nostres alumnes són inquiets i curiosos/es i quan se'ls va proposar aquest treball, no es veien capaços! de dur-lo a terme però els resultats han estat espectaculars!!

S'ha treballat amb diferents tipografies de petit/mig tamany i han hagut de dibuixar l'esbòs previ dins una xarxa modular per aprendre a encaixar i augmentar el tamany.

Quan els esbossos varen ser acabats i perfeccionats, els varen transferir al paper definitiu triant els colors desitjats. Es va explicar primer la simbologia del colors càlids i freds i complementaris.

I aquí teniu un parell d'exemples d'aquests artístes durant el procés!!







Definitius:



Treball voluntari per decorar a l'aula



Metodologia:

Organitzar el treball creant un ambient que possibiliti diferents tipus de nivells i ritmes que afavoreixin el treball individual com el cooperatiu. 

Realització de l’activitat a partir d’una idea inicial que permeti als alumnes i les alumnes participar-hi amb iniciativa i creativitat.

Animar als/a les alumnes a pensar com a professionals, basat al món real.

    Descobrir nous conéixements que es creien adquirits. Donant recursos didàctics com diferentes tipografies i ensenyant-lis com es construeixen, amb esbossos previs i amb l’utilització de la xarxa modular.

    Gràcies per la vostra atenció!!